DEGIRO Review 2023: kosten en betrouwbaarheid
Onze beoordeling
8,9
4.4/5
Betrouwbaarheid & veiligheid
Score 92%
Handelsproducten & assortiment
Score 92%
Kosten
Score 84%

DEGIRO Review 2023: kosten en betrouwbaarheid

DEGIRO is een van de meestgebruikte online brokers in Nederland. Ook buiten Europa is het platform zeer populair. In 2013 begon DEGIRO haar online activiteiten in Nederland en sindsdien is de broker actief in bijna twintig Europese landen.

In 2021 fuseerde DEGIRO met de Duitse financiële onderneming Flatex. Door deze fusie beschikt DEGIRO tegenwoordig over een bankvergunning. Vandaag de dag is DEGIRO zelfs de grootste Europese online broker die in het bezit is van een bankvergunning.

De missie van DEGIRO bestaat grofweg uit drie kern-fundamenten: toegang tot wereldwijde markten, een flexibel handelsplatform en een transparante-, goedkope kostenstructuur. Op deze manier probeert DEGIRO beleggen voor ieder individu zo toegankelijk als mogelijk te maken.

DEGIRO prijzen

Het lijkt erop dat DEGIRO erg succesvol is in het realiseren van deze kern-fundamenten. DEGIRO heeft sinds haar oprichting namelijk al meer dan 80 awards gekregen (waaronder Best Online Broker & Best Mobile Trading Platform). Deze lof voor DEGIRO sluit goed aan bij de toenemende populariteit waar de online broker de afgelopen jaren enorm van geniet. In 2022 bereikte DEGIRO een mijlpaal van maar liefst 2.500.000 gebruikers op het platform en dit aantal blijft maar groeien.

Betrouwbaarheid en veiligheid DEGIRO

Sinds 2021 beschikt DEGIRO over een bankvergunning. De tegoeden van beleggers worden daardoor niet meer in een geldmarktfonds bewaard, maar op aparte bankrekeningen. Dit is een groot voordeel voor gebruikers van DEGIRO, omdat een geldmarktfonds in waarde kan veranderen. DEGIRO compenseerde een deel van deze waardeschommelingen, maar tegenwoordig staan de tegoeden van beleggers veilig gestald op een externe bankrekening. Bovendien maakt DEGIRO door het verkrijgen van een bankvergunning deel uit van het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat rekeninghouders bij een mogelijk faillissement recht hebben op een compensatie tot een bedrag van €100.000. Het depositogarantiestelsel dient als een extra zekerheid voor klanten van DEGIRO. Het depositogarantiestelsel wordt via de Duitse beurswaakhond BaFin georganiseerd.

Toezicht DEGIRO

Naast de BaFin staat DEGIRO ook onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten), de Nederlandse beurswaakhond. Beide partijen zorgen ervoor dat DEGIRO op een correcte wijze met haar klanten omgaat en zo transparant mogelijk naar haar klanten toe is. In het verleden heeft DEGIRO vaak met het AFM te maken gehad, wat veel beleggers heeft afgeschrikt.

Zo heeft de AFM in 2022 een boete opgelegd aan DEGIRO (officieel FlatexDEGIRO) omdat de online broker te laks en laat is geweest met het doorgeven van mogelijk fraudeleuze transacties. In 2018 kreeg DEGIRO eveneens een dwangsom opgelegd door de AFM. Ditmaal omdat DEGIRO te nalatig met de belangen van haar klanten omging. Tevens werd de online broker verplicht om een aantal aanpassingen in het beleid door te voeren. Aan de ene kant laat dit zien dat DEGIRO haar zaken niet altijd helemaal op orde heeft. Aan de andere kant is het positief dat de AFM meteen ingrijpt wanneer ze potentieel gevaar zien.

Financieel toezicht DEGIRO

Bovendien staat DEGIRO ook onder financieel toezicht van de DNB (De Nederlandsche Bank). De DNB zorgt ervoor dat financiële instellingen stabiel en solvabel zijn. Dit houdt in dat partijen zoals DEGIRO financieel gezond moeten zijn en aan haar verplichtingen moet kunnen voldoen. Al met al staat DEGIRO onder financieel toezicht van maar liefst drie partijen. Dit geeft beleggers meer zekerheid over de financiële positie en de integriteit van DEGIRO.

Brokers in Europa zijn verplicht om het belegd vermogen van klanten te scheiden van het eigen vermogen. Bij een mogelijk faillissement kan DEGIRO dan niet het belegd vermogen van haar klanten gebruiken om aan haar verplichtingen te voldoen. Op deze manier zijn beleggers beschermt tegen faillissementen of wanbestuur van de online broker.

Naast het depositogarantiestelsel valt DEGIRO ook onder het beleggingscompensatiestelsel. Indien bij een mogelijk faillissement de afgescheiden beleggingen toch niet geretourneerd kunnen worden, dan wordt 90% van het niet-geretourneerde belegd vermogen gecompenseerd (met een maximum van €20.000) door het Duitse Investor Compensation Scheme (ICS). De kans dat de ICS er daadwerkelijk aan te pas moet komen, is echter zeer klein.

Interne beveiliging DEGIRO

De interne beveiliging van DEGIRO is goed. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van de zogeheten tweestapsverificatie. Bij het inloggen wordt er dan gevraagd om een zescijferige code. Deze code wordt verstuurd naar het gekoppelde telefoonnummer. Een hacker moet dan, naast het wachtwoord, ook nog toegang hebben tot het telefoonnummer.

Daarnaast moeten klanten zich verifiëren voordat zij een account kunnen openen. Dit zorgt ervoor dat de kans op fraudeleuze transacties binnen DEGIRO aanzienlijk wordt verminderd.

Tot slot wordt de bankrekening van klanten gekoppeld aan het desbetreffende DEGIRO-account. Hierdoor kan er enkel geld worden teruggeboekt naar de gekoppelde bankrekening. Bij een eventuele hack kan het geld dus niet direct worden weggesluisd, maar komt het op de gekoppelde bankrekening terecht. Dit beschermt beleggers tegen aanvallen of indringers op hun account bij DEGIRO.

Handelsproducten en assortiment DEGIRO

Het aanbod van DEGIRO is enorm. DEGIRO maakt het mogelijk om te handelen op meer dan 50 beurzen en daarmee in duizenden verschillende aandelen. Verder is het mogelijk om te handelen in vrijwel alle beleggingsproducten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hefboomproducten, opties en warrants. Het is ook mogelijk om via DEGIRO’s Tradegate Exchange te handelen. Via de Tradegate Exchange is het mogelijk om buiten de reguliere handelstijden toch transacties uit te voeren. Zo is het mogelijk om na 17:30 (sluitingstijd AEX) nog Nederlandse aandelen te kopen of verkopen.

Handelsproducten bij DEGIRO

Voor ETF’s beleggers heeft DEGIRO bovendien een voordelige kostenregeling. ETF’s die deel uitmaken van ‘DEGIRO’s Kernselectie’ kunnen namelijk eenmaal per maand tegen €1 handlingskosten worden verhandeld. In totaal maken meer dan 200 ETF’s deel uit van DEGIRO’s kernselectie, waaronder alle populaire All-World- en S&P 500 ETF’s. Tot dusver is DEGIRO de enige broker die een kernselectie aanbiedt.

Een ander beleggingsproduct, dat relatief onbekend is onder veel DEGIRO-gebruikers, is de mogelijkheid om te handelen in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds draagt net als een ETF bij aan de spreiding van een portefeuille. Beleggingsfondsen worden doorgaans actief beheerd met het doel de markt te verslaan. DEGIRO biedt vrijwel alle bekende beleggingsfondsen aan, waaronder de fondsen van bijvoorbeeld Blackrock, Fidelity en NN. Voor beleggers zijn beleggingsfondsen zeker het overwegen waard.

Kosten DEGIRO

DEGIRO positioneert zichzelf als een online low-cost broker. Het bieden van een lage en efficiënte kostenstructuur is ook één van de drie kernfundamenten die DEGIRO aanhoud. Op de website is te lezen dat beleggers via DEGIRO kunnen beleggen tegen ongekend lage tarieven. De kostenstructuur van DEGIRO kan echter nogal ingewikkeld zijn, omdat de totale kosten enorm variëren afhankelijk van een aantal oorzaken. Daarom is hieronder de kostenstructuur van DEGIRO uitgelicht, zodat je als belegger weet waar je aan toe bent.

Transactiekosten DEGIRO

Allereerst de transactiekosten: hoeveel brengt DEGIRO direct in rekening voor het verhandelen van beleggingsproducten? Dit is afhankelijk van de beurs waarop het aandeel of de obligatie wordt verhandeld. Voor Amerikaanse aandelen worden bijvoorbeeld geen kosten in rekening gebracht, terwijl het handelen op de Duitse beurs €3,90 per transactie kost. Hieronder zijn de tarieven voor transacties op verschillende beurzen kort weergegeven in een tabel:

BeursTransactiekosten
Amerikaanse beurzen€1,00 + €1,00
Euronext Amsterdam€2,00 + €1,00
Europese beurzen€3,90
Overige beurzen (Australië, Hong Kong)€5,00
Opties€0,75
Futures€0,75

Externe handelingskosten DEGIRO

De directe transactiekosten zijn voor Amerikaanse beurzen €2,00. Echter betekent dit niet dat beleggers gratis kunnen handelen in Amerikaanse aandelen. Naast de directe transactiekosten brengt DEGIRO namelijk ook externe handlingskosten in rekening (niet van toepassing op opties, futures en commisievrije ETF’s). De externe handelingskosten bedragen €0,50 per transactie.

Valutakosten DEGIRO

Daarnaast rekent DEGIRO ook valutakosten door aan haar klanten. De valutakosten komen neer op 0,25% van de transactiewaarde. Deze kosten komen tot stand door het omwisselen van buitenlandse valuta naar euro of andersom. Bij beleggingsproducten die al genoteerd staan in euro’s worden dan ook geen valutakosten in rekening gebracht.

De totale kosten die bij een transactie komen kijken bedragen de directe handelskosten + de externe kosten + de eventuele valutakosten. Hieronder verduidelijken we deze rekensom met een voorbeeld uit de praktijk.

KostenBedragen
Directe transactiekosten€0,00 – €5,00
Externe handlingskosten€0,50
Valutakosten0,25%

DEGIRO kernselectie

DEGIRO-gebruikers kunnen bepaalde ETF’s daarentegen zonder comissiekosten verhandelen. Het gaat hierbij om ETF’s die deel uitmaken van de kernselectie. De kernselectie bestaat uit honderden verschillende ETF’s, waaronder de meest verhandelde Vanguard en iShares ETF’s. Hier zitten echter wel wat voorwaarden aan vast. Ten eerste is de kernselectie-regeling maar één keer per kalendermaand geldig. Bij een tweede transactie worden andere transactiekosten in rekening gebracht. Hiervoor geldt een uitzondering bij transacties boven de €1000. Het is dan wel mogelijk om tweemaal per maand een ETF te kopen- of verkopen.

Transactiekosten Kernselectie ETF’s€1,00

Beurskosten DEGIRO

Verder brengt DEGIRO kosten in rekening voor toegang tot verschillende beurzen. Dit worden aansluitingskosten genoemd. Per beurs wordt er €2,50 per jaar in rekening gebracht. Voor de beurzen Euronext Amsterdam en Euronext Brussel worden overigens geen kosten doorberekend.

Aansluitingskosten per beurs€2,50
Aansluitingskosten Amsterdam & Brussel€0,00

Optionele kosten DEGIRO

Tot slot zijn er nog optionele kosten. Dit zijn kosten die alleen in rekening worden gebracht bij bepaalde mogelijkheden en functies. Omdat de meeste mensen niet in aanraking zullen komen met deze overige kosten, worden deze maar algemeen belicht in de tabel hieronder:

Realtime koersen€1,50-€10,50 per maand
Aanmelden aandeelhoudersvergadering (in NL)€10
Telefonisch/ via mail een order doorgeven€10 (per order)

Praktijkvoorbeeld 1: Totale kosten bij aanschaf van één aandeel Apple

Voor het aanschaffen van één aandeel Apple brengt DEGIRO de volgende kosten in rekening: externe handlingskosten, valutakosten en aansluitingskosten. Apple is immers een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, waardoor de directe transactiekosten gratis zijn. Hieronder zijn de totale kosten voor aanschaf in een schema weergegeven:

Koers aandeel Apple€139  
Handlingskosten€1,00
Commissiekosten€1,00
Valutakosten€0,35
Totale transactiekosten€2,35
Totale kosten ten opzichte van transactiewaarde1,6%

De kosten voor één aandeel Apple bedragen 1,6% van de totale transactiewaarde. Hierbij komen ook nog aansluitingskosten die eens per jaar in rekening worden gebracht. Dit is niet direct gekoppeld aan een transactie, maar het is wel belangrijk om hier als belegger rekening mee te houden.

Praktijkvoorbeeld 2: Totale kosten bij aanschaf van één aandeel ASML

Voor het aanschaffen van één aandeel ASML brengt DEGIRO de volgende kosten in rekening: transactiekosten en externe handlingskosten. Hieronder zijn de totale kosten voor aanschaf in een schema weergegeven:

Koers aandeel ASML€421,50
Handlingskosten€1,00
Commissiekosten€2,00
Totale transactiekosten€3,00
Totale kosten ten opzichte van transactiewaarde0,7%

De kosten voor één aandeel ASML bedragen 0,7% van de totale transactiewaarde. Dit is lager dan de relatieve transactiekosten voor Apple, maar dat komt voornamelijk omdat de transactiewaarde groter is. In dit geval is er geen sprake van valutakosten of aansluitingskosten, omdat er gehandeld wordt in een Nederlands beursgenoteerd bedrijf.

Samenvatting DEGIRO review

DEGIRO is een van de grootste Europese online brokers met meer dan 2.500.000 gebruikers op haar beleggingsplatform. DEGIRO maakt het mogelijk om betrouwbaar te kunnen beleggen. De broker staat onder toezicht van verschillende financiële autoriteiten en de tegoeden van beleggers zijn goed beschermd. Ook de interne beveiliging van DEGIRO is zeer op orde. De kosten van DEGIRO zijn relatief gelijk aan die van haar concurrenten. Bovendien biedt DEGIRO een voordelige kostenregeling aan voor ETF-beleggers.

5/5 - (6 stemmen)